Tolbert

 
   





41 PLAATSEN DAGBESTEDING TOLBERT
Van UCON kregen we de opdracht om voor zorginstelling De zijlen een gebouw ten behoeve van  dagbesteding te maken in de nabijheid van hun woonvorm Sintmaheerd. Het idee was om een bestaand bedrijfspand dusdanig te verbouwen dat het geschikt was voor deze cliënten. De bedoeling was om 5 groepen van ca. 8 cliënten te huisvesten. de constructie kon blijven voor wat het was. Het hele gebouw is verder gestript en opnieuw bekleed met isolatiepanelen van Kingspan. Geprobeerd is om de gesloten vlakken een neutrale uitstraling te geven. De voorgevel is ingevuld met een transparante strook glas waarin zich ook de entree bevind. Door te streven naar eenvoud in de gevel is vooral een duidelijk gezicht ontstaan die door de cliënten als prettig wordt ervaren. De expressie en duidelijkheid komt vooral uit in de felle oranje kleur en de levensgrote tekst op de voorgevel: INGANG>>.
Inpandig is er ook een patio opgenomen waardoor de cliënten, ondanks dat ze buiten zijn, toch binnen het gebouw kunnen blijven. Door de indeling aan de binnenkant zo eenduidig mogelijk te houden door in het midden de centrale ruimten te maken die ook min of meer dienst doen als verkeersruimte zijn het aantal gangen beperkt gebleven. Op de grens tussen verkeersruimte en verblijfsruimten zijn de sanitaire blokken geplaatst. Al met al is het een werkgebouw geworden die een verrijking is voor de leefomgeving van de cliënten van De Zijlen.




Projectinformatie

Locatie: Tolbert
Opdrachtgever: De Zijlen Tolbert
Architect: Erik van der Laan



 
 
 
 

Powered by webXpress