Appingedam Hospice


   

 

 


 
HOSPICE APPINGEDAM
In Appingedam kwam de vraag voor het realiseren van een Hospice, een plek voor terminale patiënten die hun laatste levensdagen kunnen vertoeven in een huiselijke omgeving. De opgave was om een gebouw te ontwerpen die zich moeiteloos inpast in de omgeving als het gaat om de architectonische uitstraling. Vandaar ook dat de naastliggende woningen in hetzelfde ontwerpproces zijn betrokken. De indeling is simpel; twee zorgunits achter en twee voor. Daartussen bevind zich de entreezone waar familie van de cliënten kan verblijven. Voor dit doel is er ook een buitenruimte gerealiseerd met uitzicht op de parkachtige omgeving. Het gebouw is ontworpen in rode baksteen met witte accenten. Er is gekeken naar de omliggende woningen die in een mooie jaren 30 stijl zijn opgetrokken. Elementen van het gebouw in deze stijl zijn als zodanig te herkennen maar het heeft verder ook een eigentijdse detaillering. Ondanks het feit dat het gebouw past in de kleinschaligheid van de omgeving manifesteert het zich wel als een eenheid. Voor dit gebouw is uitgegaan van het bouwconcept van 1-2-3 Huis. Vanaf het begin is hier in het ontwerp rekening mee gehouden. Het systeem kenmerkt zich door het prefab aanleveren van complete gebouwdelen waardoor de werkelijke bouwtijd en overlast voor de buurt zeer beperkt kan blijven. Het installatiewerk wordt al in de prefab elementen ingebouwd.



Projectinformatie
Locatie: Appingedam
Opdrachtgever: De Schutse te Appingedam
Architect: Erik van der Laan


 
 

 
  
Powered by webXpress