Odoorn


     
 

 


6 ENERGIEZUINIGE WONINGEN ODOORN
In de wijk Langhieten ll te Odoorn worden 6 duurzame en energiezuinige woningen gebouwd. De bedoeling is dat er bij deze woningen dusdanig aandacht wordt gegeven aan isolatie, kierdichtheid en installatie en dat er hoog wordt gescoord op het gebied van energieprestatie.
Gekozen is voor een uiterst eenvoudige plattegrond. De woning wordt in 2 gelijke delen opgedeeld door de entree en de trap van de woning. In het achterste deel is de keuken gesitueerd en in het voorste deel de woonkamer. De nok van de woning ligt asymmetrisch boven de plattegrond zodat er een hoge en lage goot ontstaat. Door het spiegelen van de verdieping krijg je een sprong in de gevel die voor een speelse vorm zorgt. Deze speelse vorm wordt gebruikt om een accent te maken in de rij van 6 woningen. Dit wordt versterkt bovendien door ook gebruik te maken van 2 kleuren metselwerk in aardtinten die passen in het Drentse landschap. De kozijnen worden in een donkere kleur geschilderd waardoor deze ondergeschikt worden aan het metselwerk. De gevelopbouw is redelijk klassiek van uitstraling.
 
Er kan een EnergiePrestatie coëfficiënt worden gehaald van 0,4. Dit wordt gerealiseerd door hoge RC waarden voor het isolatiemateriaal te kiezen en driedubbel glas in de kozijnen en ramen. Extra zorg wordt besteed aan de details zoals dakaansluiting en vloer- wandaansluiting zodat de kierdichtheid van de woning zo optimaal mogelijk is. Voor de installatie worden op het dak per woning twee zonnecollectoren aangebracht. Ook heeft de woning vloerverwarming voor een goede gelijkmatige opwarming en een gebalanceerd ventilatiesysteem zodat warmteverliezen tot het minimum beperkt blijft. Op deze manier ontstaat er zowel bouwkundig als installatietechnisch een comfortabele energiezuinige woning.
 
 

Projectinformatie
Locatie: Odoorn
Opdrachtgever: Invent te Beilen
Architect: Erik van der Laan






 
Powered by webXpress